ForsideSmukke Bryster

Hvor sidder hjertet på en kvinde?

Hjertet sidder på de fleste mennesker i venstre side, men hos nogle få kan det sidde i den anden side og det samme gælder for de andre organer.

Kroppen er symetrisk

Udenpå er menneskekroppen næsten symmetrisk, men vores organer hælder til en side og det er livsfarligt, hvis der går ged i højre og venstre.

Hjertet

Hos enkelte mennesker, nok færre end en ud af 10.000, er hele kroppen spejlvendt. Det er antageligt arveligt og ikke forbundet med helbredsproblemer, udover at man skal være opmærksom på, at symptomer kan sidde i “den forkerte side” i forhold til hvad man kan læse i lægebøgerne.

Til gengæld er det et meget skidt tegn, hvis nogle af organerne vandrer til en anden side i en afvigelse fra den normale asymmetri.

De fleste tilfælde af en sådan delvis spejlvending af organerne viser sig i brystkassen. Børn der er skabt med et omvendt hjerte i en ellers retvendt krop har dårlige chancer for at overleve, medmindre hjertet vendes om ved avanceret hjertekirurgi meget kort tid efter fødslen.

Hollandske læger er nu kommet nærmere en mulig forklaring på, at organdannelsen kører skævt hos nogle fostre.

Forskerne ved Universitetet i Utrecht har undersøgt organdannelsen i zebrafisk, der ligesom de fleste andre hvirveldyr har organerne placeret asymmetrisk omkring rygsøjlen ligesom mennesker.

Ligesom os og de fleste andre levende organismer er zebrafiskene symmetriske på ydersiden. Og de små zebrafiskefosteranlæg er ligesom menneskefostre symmetriske både ud- og indvendigt, indtil organdannnelsen går i gang.

Man har længe haft kig på gener, der spillede en rolle for venstre-højre-orienteringen af organerne, og hollændernes genetiske analyser bekræfter nu, at to bestemte vækstfaktorer spiller en afgørende rolle for at etablere en midterakse. Forskerne i Utrecht peger som noget nyt på en reguleringsmekanisme, som kan forklare hvordan cellerne får besked på at placere sig til højre eller venstre, og på at der er et hierarki i processerne, som kunne forklare hvorfor nogen ender med en kun delvist spejlvendt asymmetri.

Ovenstående oplysninger er fra en artikel i Berlingske.